Kroję banany i wrzucam na patelnię. W kilka chwil mam słodkie śniadanie, które może też być deserem
Ten przepis to tylko cztery proste składniki i niewiele pracy. Sekretem jest sposób przygotowania bananów: to smażone banany z miodem i masłem. Tak przygotowane owoce są bardzo słodkie, karmelowe, mocno bananowe, dlatego dla kontrastu podaję je na naturalnym jogurcie, który dodaje całość lekkości i świeżości.
Jak zrobić smażone banany na śniadanie?
Aby zrobić to słodkie śniadanie z bananami, wystarczy skarmelizować banany na patelni. Ja najpierw wrzucam je na rozgrzane masło, a po chwili leję na patelnię miód, mieszam i smażę, aż wszystko zacznie lekko się złocić. Banany kroję w plastry, ale można je też pokroić np. na podłużne ćwiartki albo nawet kostkę. Wybór należy do ciebie.
Do smażonych bananów można dodać dowolny jogurt naturalny, także skyr czy gęsty jogurt grecki. Wybierz taki, jaki najbardziej lubisz.
Przepis: Smażone banany z jogurtem
Pomysł na słodkie śniadanie lub deser.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 425 w każdej porcji
Składniki
- 2 banany
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka płynnego miodu
- 2 szklanki jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania
- Smażenie bananówBanany pokrój w pasterki, na patelni rozpuść masło i wrzuć banany. Po minucie dodaj miód, wymieszaj i smaż, aż banany zaczną się delikatnie karmelizować.
- Szykowanie daniaJogurt przełóż do miseczek. Na jogurt wyłóż gorące banany prosto z patelni.
Inne warianty smażonych bananów na śniadanie i deser
Najprostszą wersję przepisu lubię czasem modyfikować. Najczęściej wtedy dorzucam na patelnię odrobinę cynamonu, który jeszcze bardziej wydobywa słodycz bananów. Już gotowe banany z jogurtem można też posypać ulubioną granolą albo prażonymi, posiekanymi drobno orzechami włoskimi.
Smażone banany w takiej wersji są także świetnym dodatkiem do owsianki (szczególnie polecam do nocnej owsianki na jogurcie, wystarczy wtedy wieczorem 1-2 łyżki płatków wymieszać z jogurtem, a rano będą idealnie miękkie). Dla dodatkowej świeżości każdą wersję smażonych bananów, czy to z jogurtem czy owsianką, można oprószyć delikatnie skórką otartą z cytryny abo limonki. Danie można też udekorować świeżymi borówkami, malinami albo plasterkami gruszki.
A jeśli banany mają być deserem? Wtedy, zamiast jogurtu gorące banany można podać z gałką waniliowych lodów.